Teamcoaching
Wanneer teamdoelen niet bereikt worden en je krijgt dit niet voor elkaar zoals je mag verwachten, is het nuttig systemische teamcoaching in te zetten. Je hebt al wat aanpassingen gedaan in structuren en afspraken gemaakt, maar het lijkt niet tot het gewenste resultaat te leiden. Het team blijft onderpresteren bij wat je mag verwachten op basis van de aanwezige competenties. Met andere woorden: wanneer er druk komt op de taak
(= het gewenste resultaat) is het ook zinvol om te kijken naar het proces
(= HOE het team samenwerkt). Teamcoaching richt zich primair op deze samenwerkingsdoelen, uiteraard in de context van de gewenste resultaten.
De intake van een teamcoaching traject begint dan ook met het in kaart brengen van de (belangrijkste) samenwerkingsdoelen en het formuleren van een coachvraag. Daarnaast probeer ik een beeld te krijgen van de ontwikkelingsfase waarin het team zich bevindt. Dit geeft informatie over de (nog) te ontwikkelen teamcompetenties. Dit kan doormiddel van een gesprek met (een deel van) het team en of door individuele gesprekken met de teamleden. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van een teamscan. Deze scan wordt individueel door de teamleden ingevuld en geeft een beeld hoe men vindt dat het team samenwerkt op het gebied van het werken met motiverende doelen, respect voor verschillen, gedeelde verantwoordelijkheid, open communicatie, flexibel aanpassingsvermogen en initiatief tonen. Belangrijk is dat er eigenaarschap is vanuit het team om te verbeteren en te groeien in samenwerking. Als dat het geval is, kunnen we van start gaan.
Als systemisch teamcoach kijk ik naar hoe het team zich gedraagt als geheel. Ik let meer op de interactiepatronen en de verbindingen tussen de teamleden, dan naar het individuele gedrag. Ik ben me er daarnaast van bewust dat het team(gedrag) ook beïnvloed wordt door het grotere systeem (de afdeling en organisatie).
Mijn aanpak is niet gericht op het oplossen van problemen, maar om de onderstroom boven water te krijgen en te interveniëren op belemmerende patronen in het ‘hier en nu’. Op die manier gaat het team (steeds meer) inzien hoe ze die patronen zelf creëren of in stand houden. Zo kunnen belemmerende patronen omgebogen worden naar nieuw gedrag, dat bijdraagt aan de samenwerking en het beoogde resultaat.
Teams waarmee ik gewerkt heb geven (achteraf) aan dat ze zich bij mij veilig voelen om hun onderstroom te verkennen en hun issues aan te gaan. Het is voor mij heel belangrijk om de bedding waarbinnen geleerd kan worden zo groot mogelijk is. Vaak speelt er iets rondom ‘oud zeer’ (of trauma in organisaties), waardoor een team vastloopt of niet vooruit wil/kan. Ook daar kan ik vanuit mijn systemische expertise en ervaring een bijdrage leveren om blokkades op te heffen, waardoor het (weer) kan gaan stromen.