Leergang - Organisatie

Toekomst- gericht leiderschap

Toekomst- gericht leiderschap

Hoe geef jij vorm aan de organisatie van de toekomst, wetende dat gangbare managementtools niet meer toereikend zijn? De oplossing: systemisch-fenomenologisch werken.

Toekomst- gericht leiderschap
Toekomst- gericht leiderschap

Met deze tool kun jij als manager omgaan met de instabiliteit, weerstand en onzekerheid over hoe de toekomst er precies uitziet. Je leert er alles over in de 12-daagse Leergang ‘Toekomst- en systeemgericht leiderschap’.

Leer systemisch werken

In de leergang leggen we de nadruk op ervarend leren. Jouw kennis van zaken, jouw ervaringen en waarnemingen vormen de basis. In het systemisch werk gaan we ervan uit dat binnen een organisatie alles met alles samenhangt. We kijken naar jou als persoon én naar jouw plek als leidinggevende in de organisatie. Maar organisaties staan niet op zichzelf. Daarom kijken we ook naar het grotere geheel en naar de samenhang met de verschillende (sub)systemen die van invloed zijn op jouw organisatie. Al deze systemen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

Word gevoelig voor systemische dynamieken

Bij systeemsensitief managen ontwikkel je een gevoeligheid voor de systemische dynamieken in een organisatie. Je zoomt niet in, maar uit. Wat maakt dat dit probleem zich nú voordoet? Wat en wie heeft er nog meer mee te maken: klanten, financiers, medewerkers, afdelingen, doelstellingen? Welke patronen in de organisatie hebben invloed? Wat is de prijs om te veranderen en wie betaalt die prijs? Als iets te veel aandacht krijgt, wat krijgt dan minder aandacht? En stel dat dit de ruimte krijgt om te groeien? Wat zou er gebeuren? Voor wie of wat is het probleem een oplossing? En is het misschien een symptoom van een oplossing van een probleem in een andere systeemlaag?

Verbind hoofd en hart, denken en gevoel

Afhankelijk van je diagnose vallen jouw interventies heel verschillend uit. Systemische sensitiviteit houdt in dat je je onderbuikgevoel, je intuïtie, serieus neemt bij organisatievraagstukken. Je verbindt je intuïtie met je kennis. Systemisch managen brengt je weer in verbinding met jezelf en jouw eigen-wijsheid. Je verbindt hoofd en hart, denken en gevoel. Zo ontwikkel je je leiderschapskwaliteiten.

Lees meer over de leergang in CNV Schoolleiders (september 2019)

Voor wie?

De leergang is bedoeld voor managers uit het midden en hoger kader uit het onderwijs, jeugd- en gehandicaptenzorg en gezondheidszorg. Ook is de leergang geschikt voor zzp’ers, coaches, adviseurs en anderen die waarde toevoegen aan mens en maatschappij. Bel gerust voor meer informatie.

Resultaten

  • Je hebt kennis en inzicht in de systemen die van invloed zijn op jou en je organisatie
  • Je weet in welke systeemlaag een interventie moet plaatsvinden om een beweging in de goede richting te kunnen maken
  • Je kunt vanuit inzicht in dieperliggende (organisatie)patronen bewust interventies toepassen die bijdragen aan kracht en duurzaamheid voor de organisatie
  • Je heb je je persoonlijke en professionele effectiviteit vergroot door complexe vraagstukken in een systemische context te plaatsen
  • Je maakt onderscheid tussen problemen en symptomen
  • Je weet je hoe je het werken met tafelopstellingen kunt gebruiken als systeem-diagnostisch instrument voor de organisatie of onderdelen daarvan
  • Je kunt bewust gebruikmaken van je cognitieve, emotionele en intuïtieve kennisbronnen

Duur van het programma

De leergang duurt 12 lesdagen. 5 maal een tweedaagse en 2 maal een losse studiedag.

2022: do 22 en 23 september, 13 en 14 oktober, 24 en 25 november

2023: 19 en 20 januari, 16 februari, 16 maart, 20 en 21 april.

De trainingen vinden plaats in de Duiker te Ugchelen.

Alle trainingsdagen vallen op een maandag en dinsdag  (09.30 – 17 .00 uur). Voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd.

 

Studiebelasting

Het is een intensieve training met nadruk op ervarend leren en oefeningen. Het doel is dat je het geleerde direct kunt toepassen het dagelijkse leven en werken. Tussen de lesdagen in zijn er intervisiebijeenkomsten waar je het geleerde samen verder verdiept. Ook doe je zelfstudie-opdrachten en maak je een reflectieverslag. Je ontvangt de opdrachten via Google Classroom. De totale studiebelasting is gemiddeld ca. 16-20 uur per maand, zo’n 4 uur per week.

Per maand 8 uur training en 8-12 uur zelfstudie (voorbereiden, intervisie, studiemateriaal).

 

Aantal deelnemers

We werken met kleine groepen van minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.

 

Investering

De leergang kost 3950,- euro (btw-vrij). Kracht van Verschil staat ingeschreven bij Centraal Register Kort BeroepsOnderwijs.

Voor materiaal en studieboeken kun je rekening houden met een investering van 225,- euro.

 

Trainingsniveau

HBO

 

Trainingslocatie

De Duiker, Hoenderloseweg 10, 7339 GH Ugchelen

Maak het verschil

  • Kracht van Verschil
  • Arnhemseweg 67
  • 3832 GJ LEUSDEN